19 Ocak 2010 Salı

Tüketmeniz Gereken 6 Süper Besin

Gönderen Zeynep zaman: 06:04
Sağlıklı olduğunu bildiğimiz halde tüketme alışkanlığı kazanma konusunda zorlandığımız fakat beslenme düzenimizde yer alması gereken 6 süper besin...

Bazı besinleri her yerde görür, onların sağlıklı olduğunu bilir fakat bir türlü tüketim alışkanlığı kazanamayız. Sağlıklı olduğunu bildiğimiz halde tüketme alışkanlığı kazanma konusunda zorlandığımız fakat beslenme düzenimizde yer alması gereken 6 süper besin:

1) Kuru erik: Mayhoş tatları ve çok çekici olmayan görüntüleri nedeniyle genelde tüketmek istemediğimiz kuru meyvelerin başında gelir kuru erik. Fakat kuru erik birçok meyveye göre bazı besin öğelerinden daha zengindir. Örneğin kuru erik, muza göre yaklaşık 2 kat daha fazla potasyum içerir. Ayrıca yaban mersini ile kıyaslandığında antioksidan içeriği benzerdir. İçerdiği yüksek lif ile barsak sağlığını korur. Tüketmekte zorlanıyorsanız başta fındık, badem gibi sağlıklı kuruyemişler ile karıştırarak tüketmeye başlayabilirsiniz.

2) Turp: Havucun popülerliği nedeniyle sofralarda baş tacı edilmeyen turp son derece sağlıklı bir sebzedir. C vitamini ve lif içeriği nedeniyle kış aylarında sofrada yer alması gerekir. Ayrıca içeriğinde betasiyanin isimli antioksidan vardır ve bu antioksidanın kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu düşünülmektedir. Yemeklere eklenebileceği gibi en sağlıklı tüketim yolu salatalarla birlikte çiğ olarak tüketmektir.

3) Bal kabağı: Bir porsiyon bal kabağı tatlısı tükettiğinizde neredeyse 3 gram lif almış olursunuz. Bal kabağı aynı zamanda beta-karoten içeriği açısından da önemlidir. Bal kabağı tüketimimizin az olmasının sebebi, genelde tatlı olarak tüketiyor olmamızdan kaynaklanıyor olabilir. Bal kabağı çorbalarda kullanılabileceği gibi rendelenerek zeytinyağında tuz ve karabiber ile çevrilerek yemeklerin yanında garnitür olarak da kullanılabilir.

4) Patlıcan: B1, B3 ve B6 vitaminlerini içermesinin yanı sıra içerdiği klorojenik asit nedeniyle antioksidan etkisi olan bir sebzedir. Özellikle beyin hücrelerinin yaşlanmasını geciktirmekte etkili olan nasunin isimli antioksidanı da içermektedir.

5) Yeşil mercimek: İçerdiği posa ve B vitaminleri ile sağlıklı bir besin çeşididir. Yeşil mercimek aynı zamanda bitkisel bir protein kaynağı olup, vejetaryenler ve düzenli et tüketemeyen kişiler için ayrı bir önem taşır. Genelde çorbalarda kullanılan yeşil mercimeği haşlayarak salatalara da ekleyebilirsiniz.

6) Yeşil çay: Tadına alışkın olmadığımız yeşil çay, hem antioksidan etkisi ile yaşlanma sürecini yavaşlatmakta hem de metabolizmayı hızlandırıcı etki göstermektedir. Sade yeşil çay içmekte zorluk çekiyorsanız aromalı olanları tercih edebilir veya içerisine 1 çay kaşığı bal katabilirsiniz.

2 yorum:

ArzuS dedi ki...

Bilgiler için sağol canım...
Hatırlamak iyi oldu.

Zeynep dedi ki...

rica ederim canım elimden geldiğince bende bilgilerimi tazelemeye çalışıyorum

 

GÜNLÜĞÜM Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review