24 Haziran 2010 Perşembe

35 – 36 Aylık bebeğiniz (Kızım artık büyüdü)

Gönderen Zeynep zaman: 00:11

Nasıl büyüyor ?

Mutlu üçüncü yaşlar, sevgili Bebecik! Artık okul öncesi yaşa bir adım daha yaklaşan bebeğiniz, eskisine oranla çok daha bağımsız durumda. Yemeğini, yani en azından bir tabak corn flakes ini kendi başına doldurup yiyebiliyor. Hatta sizin yardımınız olmadan giyinip soyunmaya bile başladı. Kendi renk ve kıyafet uyumu ile sizden ayrılmaya bile başladı. Bebeğiniz artık yürüyebiliyor; ayakta duruyor, koşuyor ve kolayca zıplayabiliyor. Buna karşılık ayak topukları üzerinde durması, bir ayağından ötekine dengeyi geçirirken daha fazla konsantrasyon ve zaman gerektirebiliyor. Bu nokta itibariyle çocuğunuz artık sadece öğle sonraları için kısa bir uykuya gereksinim duyuyor. Tabii eğer uyuyabiliyorsa. Bu anlamda söz konusu zamanı da o uyusun uyumasın, olabildiğince huzurlu ve sessiz geçirmeye bakın.
Bu yaştaki bebekler bile, kendi mahremiyetlerini yaşamaya ihtiyaç duyuyor. Yoğun geçen bir günün ortasında, dinlenmeyi talep ediyor. Bebeğinizin bu çağında, kızlar ve erkekler ile ilgili farklılıkları fark etmeye başlamış olması ve buna ilgisini yöneltmesi de, büyümenin doğal bir parçası sayılıyor. Bu yüzden sizin ufaklığı, bir başka ufaklıkla birlikte ‘anatomik’ inceleme sırasında yakalarsanız, sakın bu konuda ona aşırı tepki vermeyin. Bırakın kızınız vajinası, erkek bebeğiniz ise penisinin kendi mahremiyetinin bir parçası olduğunun ayırtına varsın. Bunu başka bir ‘faaliyet’ için ileriye saklasın…Zaten o sırada bir tabuyla meşgul olduklarını bildikleri için, rahat görünürler!
Hayatınız nasıl değişiyorUfaklığınız artık belli bir faaliyete iyice odaklanmaya başladı. Ve artık giderek daha karmaşık sosyal becerilere girişmiş durumda. Yakında, ötekilerle daha yapı içerikli oyunlarda işbirliği yapacak. Bu süreçte yemek yeme seansları da, aile için son derece önemli görünüyor. Yemeğe birlikte oturmak, çocuğunuza masa adabını aktarabilmek, yemek yerken birbirinizi dinleyebilmek, paylaşabilmek veya iletişim güdülerini canlandırabilmek için önemli bir fırsat gibi duruyor. Eğer aile olarak her gün sofraya birlikte oturanlardan değilseniz, çocuğunuz öğle sonrasında bir şeyler atıştırmış olsa dahi, pekalâ bunu yapabileceğiniz takvimler de ayarlayabilirsiniz.
Üç yaşındaki bebeğiniz
Şu anda ne yapıyor olmalı?
• Kreşinin tadını çıkarıyordur…

Ev işlerine yardım ediyor, oyuncakları topluyor veya kitapları diziyordur.

•Sizden eskisine oranla daha çabuk ayrılıyor ve giderken yaygara koparmıyordur.

• Okul öncesi koşullar öncelikli olmak üzere, bir çok yeni duruma uyum sağlayabiliyordur.

• Kendisine yönelik sözlü uyarıları dinleyip anlıyordur, tıpkı “Şimdi yemek zamanı, yap bozunu topla ve yemekten önce ellerini yıka.” gibi.Nasıl yardım edebilirsiniz ?Çocuğunuzun size yönelik yardımseverliği ve arzusunun tadını çıkarın. Elbette ev işlerini kendiniz yoluna koyarsanız çok daha pratik olacaktır ancak okul öncesi çağına gelen çocuğunuzun kendi kendine oyuncak toplayıp sofra kurması, ya da bir iki tabağı yıkaması bile, onun kendine güveni ve bağımsızlık duygusunu pekiştirecek küçük ama etkili detaylar olabilir.


0 yorum:

 

GÜNLÜĞÜM Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review